İçerik etiketlendi: ‘SGK’

Bernd Montag,sağlık bakanlığı,sağlıkta inovasyon,Sağlıkta İnovasyon Ödülü,Sağlıkta İnovasyon ve Sürdürülebilirlik Forumu,sağlıkta sürdürülebilirlik,Said Haifawi,SGK

Sağlık sektörünün geleceğini masaya yatırdık

Bu yıl üçüncüsü düzenlenen ve sektörün bugünüyle geleceğinin değerlendirildiği Sağlıkta İnovasyon ve Sürdürülebilirlik Forumu?nda, başta kamu kurumları temsilcileri olmak üzere üniversiteler, sektör STK?ları ve özel sağlık sektörü yöneticileri bir araya geldi.

Devamını Oku Yorum Yok

SGK

Küçülme Sürecek

Pek çok sektörde olduğu gibi sağlıkta da 2009 çok parlak geçmedi. 2008 yılında Sağlık Bakanlığı ve Sosyal Güvenlik Kurumu?nun aldığı bazı kararlar ve global ekonomik kriz nedeniyle sektördeki yatırımlarda ciddi bir daralma söz konusu oldu. Daha önceden kararı verilmiş olan özel sağlık yatırımları hayata geçirilemedi. Sağlık sektörünün alt sektörlerinden biri olan ileri tıbbi görüntüleme teknolojileri pazarı için de benzer sıkıntılar söz konusu. 2008 yılında 188 milyon dolar büyüklüğe sahip olan pazarın cirosu, 2009?da 146 milyon dolara geriledi. Daralma 2009?da yüzde 40?a ulaştı. Küçülme SürecekUzmanlar, sektördeki küçülmenin bu yıl da devam edeceğini öngörüyor. Siemens Sağlık Direktörü Ufuk Eren?in, sektöre ilişkin yorumları şöyle: ?2010 yılında sağlık sektöründe 2009 yılına göre yüzde 8?lik bir büyüme bekleniyor. Sağlık hizmetlerine olan talep hiçbir zaman azalmayacağı için sektördeki yatırım cazibesi her zaman mevcut. İleri tıbbi görüntüleme ürünleri pazarının ise 2010 yılında 133 milyon dolar olacağını tahmin ediyoruz. Bu, yaklaşık yüzde 9?luk bir daralma demek. Sektörün uzun vadeli hedefi, erken teşhisin önemini daha belirgin hale getirmek. Erken teşhisin toplam sağlık maliyetini azaltıcı yöndeki etkisi konusunda, toplumda ve sağlık karar vericilerindeki farkındalığın artması gerekiyor. Sağlıkta kısa vadeli strateji ve uygulamaların yanında, orta ve uzun vadeli strateji ve uygulamalar yapılmalı ve takip edilmeli?. 2009 yılında 146 milyon dolar olan pazarın, bu yıl yüzde 7 daralarak 133 milyon dolara gerilemesi bekleniyor. Capital Dergisi

Devamını Oku Yorum Yok

SGK,tıbbi teknoloji

Editör Yazısı – MedNews Sayı 26

Sevgili Dostlarımız,

spilleautomater pa nett lar deg spille fra den komforten og uforstyrretheten av ditt eget hjem.htm/editor_sayi_24″ rel=”attachment wp-att-8″>2008 yılı başında Özel Hastane Yatırımları ve eşzamanlı olarak özel sektörde yüksek teknolojili tıbbi cihaz yatırımları konusunda getirilen kısıtlama, yine 2008″in yaz aylarında SGK”nın özel sağlık hizmetleri için öngördüğü azami 0″luk ek ödeme kararı ve Eylül”de başlayan ekonomik krizin etkileri yüksel teknoloji tıbbi cihazlar pazarını @”lara varan oranda küçültmüştür. Burada, özellikle 15 Şubat 2008″de getirilen özel sektör yüksek teknolojili tıbbi cihaz yatırımlarına ait kısıtlamalara hangi kriterlere göre izin verileceğinin halen belirlenmemiş olması da sektörün önünü görmesine engel olmakta ve planlama yapmakta zorlanılmaktadır.

Bir TıpGörDer üyesi olarak geçtiğimiz günlerde Türkiye Yüksek Tıbbi Teknoloji Haritası çalışmasını tamamladık. Harita konusunda bilgileri Sağlık Bakanlığı, Türk Radyoloji Derneği Fordelen er selvfolgelig at spilleautomater pa nett lar deg spille fra den komforten og uforstyrretheten av ditt eget hjem. ve de Türk Basını ile paylaştık. Buradan birkaç önemli çıkarım yapılması gerekiyorsa;

Türkiye Yüksek Tıbbi Teknoloji yoğunluğu konusunda OECD ve AB ülkeleri ortalamalarını altındadır. Fakat, özellikle geçtiğimiz yıllarda yoğunluk artmış ve bazı gelişmiş Avrupa ülkelerini de geçmiştir.

MR ve CT gibi teknolojiler tüm ülke saffına yayılmıştır. Her ilimizde CT mevcuttur, MR olmayan il sayımız da dokuz adettir.

Yüksek Tıbbi Teknoloji yatırımlarında özel sektörün payı oldukça yüksektir. Özel sektör yatırımlarının payı (hizmet alımlarıyla beraber) CT”de f, MR”da ?”dir. Bu da, ülkemizde bu teknolojilerle halkımıza hizmet verilmesinde özel sektörün önemli bir rolü olduğunu göstermektedir.

Bahsi geçen bu yüksek tıbbi teknolojilerin etkin kullanılması için bunların periyodik bakımlarını doğru ve ehil kişiler tarafından yapılması büyük önem taşımaktadır. Bir diğer unsur da, bu cihazların arızalanan yedek parçalarını en hızlı şekilde tedariki gerekmekte ve cihazların çalışırlığının (uptime) yüksek tutulması gerekmektedir. Fakat, Ocak 2009″da çıkan bir düzenleme ile tüm yedek parçaların ithalinde istenen CE onayı ve belgesi nedeniyle yedek parçaların zamanında teslimi mümkün olmamaktadır. Böyle bir uygulama CE”nin çıktığı Avrupa Birliğine bağlı ülkelerde bile yoktur. Malesef , bu yüzden yedek parça ithal işlemleri uzamakta , bu durum yüksek teknolojili ve meblağlı tıbbi cihazların çalışırlığını olumsuz yönde etkilediği gibi kimi zamanda uzayan randevu kuyrukları hastaları dahi madur etmektedir.

Özellikle, Dünyanın ve ülkemizin İçinde bulunduğu ekonomik durumda sağlık sektörünün etkinliğini artırmak için bahsi geçen konularda hızlı bir şekilde iyileştirmelerin yapılması hepimiz için büyük önem taşımaktadır.

Saygılarımla,
T.Ufuk Eren

Devamını Oku Yorum Yok